Events

Sad Iron Live in Friesland!

Date:

Location:Drachten, Nederland

Venue:Iduna

 Buy Tickets here

In samenwerking met Very ‘Eavy presenteert Poppodium Iduna op zaterdag 3 november de eerste editie van het Holland Heavy festival. Hét festival dat een overzicht geeft van de vroege en huidige Nederlandse Heavy Metal scene. Op deze eerste editie zal de heavy metal band Picture ter ere van haar veertigjarige bestaan de hoofdact zijn in de originele, klassieke, line-up! Naast Picture zullen ook Jurrasic, Vandale, Emerald, Sad Iron, Burning, Ear Danger en Damn acte de presence geven op dit unieke festival wat garant staat voor acht uren lang de beste Nederlandse hardrock en heavy metal van de late 70s tot nu!

Picture is een van de eerste heavymetalbands die eind jaren 70 in ons land is ontstaan. Het debuutalbum “Picture 1” is in 1980 uitgebracht en een jaar later werd de klassieker “Heavy Metal Ears” uitgebracht waarna een Europese tour met Saxon en shows met AC/DC en Ted Nugent volgden. Maar de definitieve doorbraak kwam met de plaat “Diamond Dreamer” die naast in Nederland ook in Duitsland, Zweden, Italië, Japan en Zuid Amerika erg goed werd ontvangen en door de jaren heen de band een heuse cultstatus heeft bezorgd. Eind 1987 leek het doek in eerste instantie gevallen voor Picture toen de band werd opgeheven maar gelukkig hebben enkele oerleden in 2008 de band opnieuw gevormd en zal de band ter ere van hun veertig jarige jubileum in 2018 zelfs in de originele line-up de podia betreden!

Waar veel Nederlandse heavymetalbands begin jaren 80 dolgraag hun Engelse en Amerikaanse voorbeelden kopieerden deed Vandale dit met een geheel eigen inslag. Ze volgden wel het klassieke heavy metal en hardrock recept maar vulden dit aan met Nederlandse teksten. Iets wat voor die tijd ongehoord was! Recentelijk bracht de band na meer dan vijfendertigjaar eindelijk haar derde plaat “KanNieBale” uit en bewijst dat er anno 2018 nog steeds plek is voor Nederlandstalige hardrock!

Jurassic Park komt voort uit het legendarische Frankenstein. Deze laatste band die begin jaren 70 is opgericht en beïnvloedt is door hardrock legenden als Sabbath en Zeppelin genoot haar absolute hoogtepunt begin jaren 80 toen het optreden van Frankenstein met Motorhead live op TV werd uitgezonden. Meer dan twintig jaar later heeft oprichter en gitarist Berthus Westerhuis samen met bassist Roelof Kloeze een doorstart gemaakt met Frankenstein en wordt onder de naam Jurassic Park in een vernieuwde samenstelling nieuw leven geblazen in het repertoire van Frankenstein aangevuld met splinternieuwe hardrock hits van Jurassic Park!

Nog zo’n grote naam uit de Nederlandse heavy metal historie is de Twentse band Emerald. Sinds de vroege jaren 70 maakt deze band de podia in binnen- & buitenland onveilig met door Ozzy beïnvloedde heavy metal. De laatste jaren heeft Emerald o.a. gerenommeerde internationale festivals als Heavy Metal Maniacs, Up The Hammer, Metal Magic en Keep It True aangedaan. Eind 2017 bracht Emerald haar meest recente plaat “Voice of the Silent” uit.

De dag wordt geopend door de hardrock en heavy metal bands Damn, Ear Danger, Sad Iron en Burning. Waarvan Sad Iron en Burning in de komende maanden met nieuwe releases op de proppen zullen komen!

Holland Heavy Fest: If it ain’t Dutch it ain’t much!